Waarom je relatie de beste investering is. Ooit!

Gevoelsmatig weet je het al: relaties zijn belangrijk. Herinner jij je eerste verliefdheid nog? De eerste keer toen je “gedumpt” werd? De eerste keer dat iemand, om wie jij gaf, overleed? De geboorte van je eerste kind? De eerste keer met je geliefde op vakantie? Allemaal relationele gebeurtenissen die we ons vaak levendig kunnen herinneren.

Dan hebben we het nog niet over alle succesvolle films en liedjes die uiting geven aan onze relationele pieken en dalen. Bij welke filmscène liet jij je tranen de vrije loop? Grote kans dat het om een relationele scene ging.

Niet alleen ons gevoel maar ook de wetenschap bevestigt dat relaties en de kwaliteit ervan een enorme impact hebben op ons leven.

In de medische wereld wordt al vele jaren een verband gelegd tussen stress en lichamelijke gezondheid. En wat blijkt? De meest stressvolle situaties komende voort uit relationele situaties. Hieronder de top 5 uit Holmes en Rahe Stress Schaal waarbij 100 staat voor de maximale stress:

  1. Dood van je echtgenoot of kind: 100
  2. Echtscheiding van je partner: 73
  3. Scheiding van bed en tafel: 65
  4. Gevangenschap: 63
  5. Dood van een naast familielid: 63

De top 5 bestaat uit gebeurtenissen waarbij tijdelijk of permanent relaties verbroken worden.

Misschien nog wel overtuigender en, naar mijn mening, ook aantrekkelijker bewijs dat het de moeite waard is om te investeren in jouw relatie is het langstlopende onderzoek ter wereld naar “gezondheid en geluk van mensen”. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de gerenommeerde universiteit van Harvard.

Dit unieke onderzoek startte in 1938 en loopt inmiddels meer dan 80(!) jaar waarbij 724 mannen, uit alle lagen van de bevolking, tot op de dag van vandaag intensief bestudeerd worden. Er wordt gekeken naar de ontwikkeling van hun psyche en gezondheid terwijl hun levens zich ontvouwen. Je kan je misschien wel voorstellen dat dit een enorme berg waardevolle gegevens heeft opgeleverd. De belangrijkste boodschap, die na jaren studie, komt bovendrijven is: goede relaties houden ons gelukkig en gezond.

Neem ook zeker ook even de tijd om de inspirerende TED talk over dit onderzoek te bekijken:

Inmiddels bevestigt de wetenschap dus wat we diep in ons hart al wisten: zowel de meest gelukkige alsook de meest ellendige (traumatische) levenservaringen zijn gekoppeld aan relaties.

Ons geluk is meer verbonden aan omgang met anderen dan aan geld, bezit, carrière of status.

Volgens mij willen we uiteindelijk allemaal gelukkig zijn. Toch? Daarom is het investeren jouw relatie de beste investering die je ooit zult doen want deze investering ervaar je dagelijks, de rest van je relatie.

Als je tot hier bent gekomen hoop ik dat er vragen bij je opkomen als:

Hoe kan het toch dat relaties zoveel invloed hebben op ons geluk?

of

Hoe kan ik dan een goede relatie ontwikkelen?

of

Waarom gaan er nog zoveel mensen uit elkaar?

of

Hoe haal ik het beste uit mijn huidige relatie?

Hele goede vragen die ik graag beantwoord. Volg daarvoor mijn blog of neem contact met mij op en investeer in jezelf want jij bent degene die je meeneemt in al jouw relaties.